>
  Hallo! Wij willen u graag een aantal vergelijkingen laten maken. Klik hier om te kijken welke lening voor u geschikt is.

  Geld lenen? Vergelijk direct 25 aanbieders.

  header

  Effectieve rente

  De effectieve rente staat voor het bedrag aan rente dat u daadwerkelijk ontvangt op een spaarrekening, of het bedrag dat u daadwerkelijk betaalt op het moment dat u een lening aangaat. De effectieve rente kan verschillen van de nominale rente, bijvoorbeeld indien u de rente iedere maand dient te betalen en men spreekt van een nominale rente op jaarbasis. We maken in Nederland steeds meer gebruik van het JKP (Jaarlijks Kosten Percentage) wanneer we spreken over de kosten van een lening, die gelijk is aan de effectieve rente.

  Effectieve rente en nominale rente

  De effectieve rente staat voor het bedrag aan rente dat we daadwerkelijk betalen. Op het moment dat u bijvoorbeeld 7% rente per jaar zal gaan betalen, is dat de nominale rente. U betaalt de rente iedere maand, waardoor de effectieve rente waarschijnlijk rond de 7,5% uit zal vallen. U betaalt een klein beetje extra, omdat u de bedragen eerder dan aan het eind van het jaar aan de bank over dient te maken. Het verschil is over het algemeen maar klein.

  Begrippenlijst > Effectieve rente

  Geef uw mening >>

  Nog geen waarderingen